FAQ

Je hebt een vraag? Bekijk hier alvast de meest gestelde vragen
FAQ weergeven
Wat is minerale glaswolisolatie?

Minerale glaswol isolatie is enorm veelzijdig. Het is een bijzonder goed isolerend, brandwerend en akoestisch materiaal en is hierdoor geschikt voor meerdere toepassingen.

Om minerale glaswol te bekomen, worden een aantal zorgvuldig gekozen grondstoffen (waaronder vooral zand en glasscherven) verhit en gesmolten. Dat gesmolten glas wordt gesponnen en tot een soepele vezelmat gevormd, om dan verder verwerkt te worden tot een eindproduct.  

De kracht van minerale glaswol ligt in de verhinderde luchtbeweging door de vezelmat en de inerte samenstelling van minerale wol.

Waaruit bestaat minerale glaswol?

Minerale glaswol bestaat uit gerecycleerd glas, maar ook zand, kalk en soda uit natuurlijke voorraden komen terug. De hoeveel gerecycleerd glas is afhankelijk van de lokaal beschikbaregrondstoffen. 

Afhankelijk van waar het eindproduct voor dient, bestaat de glaswol isolatie ook uit organische materialen en een bindmiddel.

Hoe groot is de behoefte aan grondstoffen?

Met één kubieke meter grondstof wordt tot wel 150 kubieke meter minerale wol geproduceerd. Dat is genoeg om ongeveer drie vrijstaande woningen te isoleren. Een kleine hoeveelheid grondstof heeft dus al een grote impact.

Wat maakt minerale glaswol isolatie zo bijzonder?

Minerale wol is gekend voor haar sterke materiaaleigenschappen, zoals haar uitzonderlijk thermisch en akoestisch isolatievermogen én brandwerendheid. Een optimale bescherming tegen temperatuurverschillen, geluidshinder en brand - van je kelder tot je dak. Daarnaast is minerale glaswol isolatie een ruim inzetbaar materiaal, makkelijk om te verwerken en te installeren. Dankzij de natuurlijke grondstoffen is minerale glaswol een heel duurzaam materiaal. Het is de isolatie bij uitstek voor een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

In welke mate is minerale glaswol isolatie bestand tegen veroudering?

Met minerale glaswol isolatie blijft jouw gebouw tientallen jaren lang even sterk geïsoleerd. Volgens een onafhankelijke studie die werd aangevraagd door EURIMA (European Insulation Manufacturers Association) scoort minerale wol meer dan 55 jaar na plaatsing nog steeds hoog op vlak van thermische prestaties.

FIW München, een van meest vooraanstaande onderzoeksinstituten voor bouwmaterialen, voerde een gedetailleerd onderzoek naar de thermische waarden van minerale wol in zeven verschillende gebouwen verspreid over Europa. De gebouwen werden allemaal gebouwd tussen 1960 en 1995. Het onderzoek wees uit dat tijd geen impact heeft op de thermische prestaties van minerale wol en dat de thermische waarden na meer dan 55 jaar behouden blijven.

 

Welke andere functies dan thermische isolatie heeft minerale glaswol?

Naast een bijzonder sterke isolatie tegen koude en warmte, beschermt minerale glaswol ook uitstekend tegen geluidshinder en brand.

Kan minerale wol isolatie worden aangetast door schimmels?

Nee. Minerale isolatie absorbeert geen vocht, waardoor schimmels er geen voedingsbodem vinden. Schimmelvorming op wanden en afwerklagen is meestal het gevolg van constructieschade en wordt door een deskundige onderzocht.

Is minerale glaswol isolatie recycleerbaar en herbruikbaar?

Minerale glaswol isolatie is makkelijk recycleerbaar. Er kan bijvoorbeeld productieafval opnieuw toegevoegd worden aan het productieproces om nieuwe minerale wol isolatie te maken. 

Kan ik minerale wol isolatie zelf aanbrengen?

Ja. Voor een doe-het-zelver is het makkelijk om minerale glaswol isolatie zelf te installeren in het volledige gebouw.

Komen er na het installeren van minerale isolatie vezels vrij?

Nee. Er komt geen vezelstof vrij in gebouwen die door minerale wol isolatie worden beschermd.

Kan minerale isolatie met de blote hand worden aangeraakt?

Ja. Minerale wol mag je gerust met de blote hand aanraken. Zoals altijd is het natuurlijk wel beter om werkhandschoenen te dragen wanneer je minerale glaswol isolatie verwerkt, en de handen te wassen na het klaren van de klus. Als je een erg gevoelige huid hebt, kan de aanraking met minerale isolatie voor jeuk zorgen, maar die verdwijnt direct weer. Bekijk zeker ook de verwerkingsvoorschriften op de verpakking.

Ik woon in een huis dat geïsoleerd is met minerale glaswol. Moet ik me zorgen maken over mijn gezondheid?

Nee. Minerale wol is niet schadelijk voor de gezondheid. Het werd uitvoerig getest en geclassificeerd als ‘niet-kankerverwekkend’. Dat wordt ook bevestigd door het EUCEB-label.