Minerale wol

Isoleren met minerale glaswol

Wat is minerale glaswol? 

Minerale glaswol isolatie is een heel veelzijdig isolatiemateriaal dat vervaardigd is uit een aantal zorgvuldig gekozen grondstoffen. Vaak bestaat de minerale wol voornamelijk uit zand en glasscherven die worden verhit en gesponnen tot een soepele vezelmat. Die verwerkt men dan verder tot het eindproduct. Naast zand en (gerecycleerd) glas worden soms ook kalk, soda, organische materialen en een bindmiddel toegevoegd afhankelijk van de toepassing van het eindproduct. 


Afhankelijk van de toepassing kies je voor glaswol op rol, minerale glaswolplaten of inblaaswol, bijvoorbeeld voor spouwmuurisolatie.

Zes redenen om te kiezen voor minerale glaswol isolatie van URSA

1. Thermisch comfort

De thermische isolatiewaarde van glaswol is één van de hoogste. Het materiaal verhindert temperatuurverschillen in de geïsoleerde ruimte, wat ervoor zorgt dat het in de winter binnen lekker warm blijft en je in de zomer geen last hebt van de hitte. Je kunt dus bij koude weersomstandigheden met een gerust hart de verwarming een stuk lager draaien, waardoor je een serieus bedrag bespaart op je energierekening én meehelpt aan het behoud van ons milieu.

2. Brandveiligheid

Onbeklede minerale wol voldoet aan de hoogst mogelijke euroklasse A1 op vlak van brandveiligheid. De inerte aard van minerale glaswol zorgt ervoor het niet onderhevig is aan verandering bij bijvoorbeeld extreem hoge temperatuur. Het isolatiemateriaal is van nature onbrandbaar, zorgt niet voor vlamverspreiding, ontwikkelt bijna geen rook en vormt geen brandende druppels.

3. Akoestisch comfort

Isoleren met minerale wol verhoogt ook het geluidscomfort in een ruimte. Woon je bijvoorbeeld naast een drukke weg, een spoorwegovergang of vliegen er regelmatig vliegtuigen over? Dan ervaar je hier al een stuk minder hinder van door te kiezen voor geluidsisolatie met minerale glaswol. Maar ook voor geluiden uit de aangrenzende ruimtes (zoals het feestje van je bovenbuur of de tv beneden in je huis) worden door minerale wol gedempt.

4. Duurzaam & milieuvriendelijk

Op heel wat vlakken is minerale glaswol kopen ook kiezen voor ons milieu.

  • De thermische voordelen zorgen voor een lager energieverbruik en minder uitstoot van CO2.
  • Minerale wol is gemaakt van gerecycleerde en onuitputtelijke materialen
  • Een kleine hoeveelheid grondstof heeft meteen al een grote impact: één kubieke meter grondstof maakt al 150 kubieke meter minerale glaswol, goed voor drie vrijstaande huizen. 
  • Minerale wol is comprimeerbaar, waardoor er minder transport nodig is om het te vervoeren.
  • Onderzoek van EURIMA toonde aan dat minerale glaswol nog 55 jaar na plaatsing hoge thermische prestaties levert. De lange levensduur van het materiaal maakt het dus een duurzame keuze voor je woning.

Ook na gebruik is het isolatiemateriaal recycleerbaar om nieuwe minerale wol van te maken.

 

5. Gezond & veilig

De minerale wol van URSA werd door verschillende studies volledig veilig verklaard voor de gezondheid, en werd volgens de Europese Richtlijn 97/69/CE geclassificeerd als niet-kankerverwekkend. 

Daarnaast mag minerale wol zonder problemen met de blote hand worden aangeraakt, hoewel er bij plaatsing nog altijd aangeraden wordt om handschoenen te dragen en de handen na afloop te wassen. Je huid kan namelijk altijd gevoelig zijn aan het isolatiemateriaal, zelfs als is het volledig veilig verklaard.

6. 100% veilige isolatie

De hoge thermische prestaties van minerale glaswol zorgen ervoor dat je veel minder energie nodig hebt om je woning te verwarmen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portefeuille. Een goed geïsoleerd huis maakt een serieus verschil voor het bedrag op je energiefactuur, wat je meer ruimte geeft in je gezinsbudget. Zo verdien je de prijs van de glaswol al snel terug.


Voor veel isolatiewerken, zoals voor je dak of zoldervloer, kun je ook een premie aanvragen bij de overheid. Wat natuurlijk ook weer voordelig is voor je portefeuille.

Minerale glaswol isolatie: bestand tegen veroudering

Volgens een onafhankelijke studie die werd aangevraagd door EURIMA (European Insulation Manufacturers Association) scoort minerale wol meer dan 55 jaar na plaatsing nog steeds hoog op vlak van thermische prestaties. FIW München, een van meest vooraanstaande onderzoeksinstituten voor bouwmaterialen, voerde een gedetailleerd onderzoek naar de thermische waarden van minerale wol in zeven verschillende gebouwen verspreid over Europa. De gebouwen werden allemaal gebouwd tussen 1960 en 1995. Het onderzoek wees uit dat tijd geen impact heeft op de thermische prestaties van minerale wol en dat de thermische waarden na meer dan 55 jaar behouden blijven.

Toepassingen van minerale wol isolatie 

Dakisolatie 

Met de minerale wol isolatie van URSA isoleer je jouw dak tegen temperatuurverschillen én kies je voor een brandveilige optie. Kies bijvoorbeeld voor URSA HOMETEC 35 voor je hellend dak of zoldervloerisolatie. Of voorzie je hellend dak van URSA PURE 35 QN of het URSA 12 minerale wol deken. 

Akoestische isolatie van de binnenmuren 

De naakte akoestische wolplaat URSACOUSTIC is een veelgekozen isolatiemateriaal voor binnenmuren voor zijn hoge akoestische prestaties. De geluidsoverdracht tussen de verschillende kamers verlaagt en dat zorgt voor heel wat extra comfort binnenshuis. Ook de halfharde wolplaat uit het PUREONE-gamma, URSA PURE 38 PN, is hier perfect voor geschikt.

Isolatie van spouwmuren en gevel

Er zijn verschillende soorten minerale wol die geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. Zo kun je kiezen voor URSA WALLTEC 32, een vormvaste minerale wol plaat een hoog akoestisch isolatievermogen. URSA WALLTEC 32 kan daarnaast ook perfect dienen als isolatie van binnen- of buitenmuren. De minerale wol URSA WALLTEC 32 BLACK is dan weer een robuust isolatiemateriaal dat bekleed is met een zwart, weerbestendig vlies en daardoor vaak gekozen wordt voor muurisolatie.

Veelgestelde vragen over minerale wol isolatie 

Kan ik zelf minerale glaswol isolatie aanbrengen? 

Ja. Als doe-het-zelver kun je makkelijk zelf minerale glaswol isolatie aanbrengen doorheen het gebouw. Het materiaal is erg flexibel, makkelijk te plaatsen en volledig veilig te gebruiken.

Kan minerale wol worden aangetast door schimmels? 

Nee. Minerale glaswol houdt geen vocht vast en is dus (bij correcte plaatsing) bestand tegen schimmels en bacteriën. 

Is minerale wol herbruikbaar en recycleerbaar? 

Ja, minerale glaswol isolatie is makkelijk recycleerbaar en vormt zo ook een van de meest duurzame isolatiematerialen. Er kan bijvoorbeeld productieafval opnieuw toegevoegd worden aan het productieproces om nieuwe minerale wol isolatie te maken. 

Komen er na het plaatsen van minerale wol isolatie vezels vrij? 

Nee, in woningen die geïsoleerd zijn met minerale wol komt er geen vezelstof vrij.

Wat is het verschil tussen minerale glaswol en steenwol isolatie? 

Minerale glaswol is sterker en makkelijker te plaatsen dan steenwol. Daarnaast heeft minerale glaswol isolatie over het algemeen ook een hogere isolatiewaarde én is het goedkoper dan steenwol.

Welke glaswol heb ik nodig? 

De minerale glaswol isolatie van URSA is verkrijgbaar in verschillende vormen, diktes en lambda-waarden. Voor elke toepassing vind je ongetwijfeld een geschikte soort glaswol in het URSA-assortiment. Om te weten te komen welk materiaal geschikt is voor jouw project, kun je de selectietool op onze homepagina raadplegen.

Wat is minerale glaswolisolatie?

Minerale glaswol isolatie is enorm veelzijdig. Het is een bijzonder goed isolerend, brandwerend en akoestisch materiaal en is hierdoor geschikt voor meerdere toepassingen.

Om minerale glaswol te bekomen, worden een aantal zorgvuldig gekozen grondstoffen (waaronder vooral zand en glasscherven) verhit en gesmolten. Dat gesmolten glas wordt gesponnen en tot een soepele vezelmat gevormd, om dan verder verwerkt te worden tot een eindproduct.  

De kracht van minerale glaswol ligt in de verhinderde luchtbeweging door de vezelmat en de inerte samenstelling van minerale wol.

Waaruit bestaat minerale glaswol?

Minerale glaswol bestaat uit gerecycleerd glas, maar ook zand, kalk en soda uit natuurlijke voorraden komen terug. De hoeveel gerecycleerd glas is afhankelijk van de lokaal beschikbaregrondstoffen. 

Afhankelijk van waar het eindproduct voor dient, bestaat de glaswol isolatie ook uit organische materialen en een bindmiddel.

Hoe groot is de behoefte aan grondstoffen?

Met één kubieke meter grondstof wordt tot wel 150 kubieke meter minerale wol geproduceerd. Dat is genoeg om ongeveer drie vrijstaande woningen te isoleren. Een kleine hoeveelheid grondstof heeft dus al een grote impact.

Wat maakt minerale glaswol isolatie zo bijzonder?

Minerale wol is gekend voor haar sterke materiaaleigenschappen, zoals haar uitzonderlijk thermisch en akoestisch isolatievermogen én brandwerendheid. Een optimale bescherming tegen temperatuurverschillen, geluidshinder en brand - van je kelder tot je dak. Daarnaast is minerale glaswol isolatie een ruim inzetbaar materiaal, makkelijk om te verwerken en te installeren. Dankzij de natuurlijke grondstoffen is minerale glaswol een heel duurzaam materiaal. Het is de isolatie bij uitstek voor een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

In welke mate is minerale glaswol isolatie bestand tegen veroudering?

Met minerale glaswol isolatie blijft jouw gebouw tientallen jaren lang even sterk geïsoleerd. Volgens een onafhankelijke studie die werd aangevraagd door EURIMA (European Insulation Manufacturers Association) scoort minerale wol meer dan 55 jaar na plaatsing nog steeds hoog op vlak van thermische prestaties.

FIW München, een van meest vooraanstaande onderzoeksinstituten voor bouwmaterialen, voerde een gedetailleerd onderzoek naar de thermische waarden van minerale wol in zeven verschillende gebouwen verspreid over Europa. De gebouwen werden allemaal gebouwd tussen 1960 en 1995. Het onderzoek wees uit dat tijd geen impact heeft op de thermische prestaties van minerale wol en dat de thermische waarden na meer dan 55 jaar behouden blijven.

Kan minerale isolatie met de blote hand worden aangeraakt?

Ja. Minerale wol mag je gerust met de blote hand aanraken. Zoals altijd is het natuurlijk wel beter om werkhandschoenen te dragen wanneer je minerale glaswol isolatie verwerkt, en de handen te wassen na het klaren van de klus. Als je een erg gevoelige huid hebt, kan de aanraking met minerale isolatie voor jeuk zorgen, maar die verdwijnt direct weer. Bekijk zeker ook de verwerkingsvoorschriften op de verpakking.

Ik woon in een huis dat geïsoleerd is met minerale glaswol. Moet ik me zorgen maken over mijn gezondheid?

Nee. Minerale wol is niet schadelijk voor de gezondheid. Het werd uitvoerig getest en geclassificeerd als ‘niet-kankerverwekkend’. Dat wordt ook bevestigd door het EUCEB-label.

ontdek URSA TERRA

Ontdek PUREONE