Geëxtrudeerd polystyreen plaat isolatie (XPS)

Wat is geëxtrudeerd polystyreen (XPS)?

Geëxtrudeerd polystyreen of XPS is een kunststofschuim. De miljoenen cellen binnenin het isolatiemateriaal houden de lucht binnenin vast en zorgen er zo voor dat er geen warmteverlies ontstaat, wat je woning lekker warm houdt in de winter. De gesloten celstructuur zorgt er daarnaast voor dat geëxtrudeerd polystyreen isolatie geen water opneemt en een enorm hoge druksterkte heeft, wat het perfect maakt als isolatie voor zwaar belaste vloeren.

Geëxtrudeerd polystyreen is niet te verwarren met geëxpandeerd polystyreen. Die laatste worden gemaakt door kleine pareltjes te verwarmen met stoom waardoor ze uitzetten en aan elkaar kleven, terwijl XPS voortkomt uit een extrusieproces.

Wat is het verschil tussen URSA XPS N en URSA XPS HR? 

Er bestaan twee soorten URSA XPS-isolatie:

  • Bij XPS N, waarbij de ‘N’ staat voor ‘Natural’, wordt CO2 als blaasgas gebruikt.
  • Bij XPS HR wordt een ander blaasgas gebruikt waardoor de lambda-waarden nog lager liggen

De voordelen van isoleren met geëxtrudeerde polystyreen platen 

Thermisch comfort 

XPS-isolatie voorkomt warmteverlies. Geëxtrudeerd polystyreen bestaat namelijk uit miljoenen cellen die de lucht binnenin vasthouden, waardoor de warmte niet uit de ruimte kan ontsnappen. Dat zorgt ervoor dat het binnen goed warm blijft in de winter en dat je dus minder energie moet verbruiken om te verwarmen, maar ook dat de hitte ‘s zomers buiten blijft. 

Geëxtrudeerde polystyreen platen leveren al bij een kleine dikte hoge thermische isolatiewaarden, die niet verminderen met de tijd.

Hoge druksterkte 

Een zwaar belaste vloer, een parkeerdak of een groendak isoleren? Dan is geëxtrudeerd polystyreen isolatie met zijn uitstekende druksterkte het materiaal bij uitstek. Geëxtrudeerd polystyreen isolatie heeft een permanente drukweerstand tot 70 ton/m² en voorkomt vervorming onder invloed van zware belasting. Voor je vloerisolatie polystyreen gebruiken is dus een slimme optie.

Hoge weerstand tegen water en vochtindringing 

Geëxtrudeerd polystyreen heeft een gesloten celstructuur, die ervoor zorgt dat het materiaal bijna geen water of waterdamp opneemt. De XPS-platen kunnen dus niet worden beschadigd onder vochtige omstandigheden en behouden steeds hun isolerend vermogen. 

Bestand tegen vorst en dooi 

Extreme weersomstandigheden hebben geen invloed op de effectiviteit van je XPS-isolatie. Het materiaal blijft namelijk zijn uitstekende prestaties leveren binnen een temperatuurbereik van -50°C tot wel +75°C. Zo is XPS dus ook sterk bestand tegen vorst en dooi en heeft dit geen nadelig effect op de levensduur of de werking van je isolatie.

Vlotte verwerking 

XPS is een heel licht en flexibel materiaal. Het laat zich makkelijk versnijden en is vlot te plaatsen, zonder dat je daarvoor speciale gereedschappen of beschermingsmiddelen nodig hebt. 

Duurzaam en recycleerbaar 

XPS is bestand is tegen temperaturen van -50°C tot wel +75°C, rot niet en wordt niet aangetast door schimmels. Het materiaal blijft lang zijn thermische en mechanische kwaliteiten behouden. Daarnaast is XPS ook een duurzame keuze met oog op ons milieu. Naast het verlagen van je energieverbruik kies je met XPS namelijk ook voor een recycleerbaar materiaal. Als de platen onbeschadigd blijven, kunnen ze namelijk opnieuw verwerkt worden tot nieuwe XPS-isolatie.

Toepassingen van geëxtrudeerd polystyreen plaat isolatie

Vloerisolatie 

Vloerisolatie met geëxtrudeerd polystyreen zorgt voor een comfortabel gevoel onder je voeten én heeft een gunstig effect op je energieverbruik. Voor een vloer met een normale belasting kies je voor URSA XPS N-W-E of N-III-L. Is de vloer zwaarder belast? Dan kun je gaan voor URSA XPS N-V-L en N-VII-L.

Kelder- of perimeterisolatie

Gebruik je jouw kelder als woon- of bergruimte? Dan kun je ze isoleren met geëxtrudeerd polystyreen platen om de temperatuur in de kelder te verhogen en te voorkomen dat er zich hygiënische problemen zoals schimmelvorming voordoen. Geëxtrudeerd polystyreen is hiervoor erg geschikt.

Dakisolatie

XPS-platen worden vaak toegepast bij omkeerdaken. Dat is een dakconstructie waarbij de geëxtrudeerd polystyreen isolatieplaten bovenop de afdichting of waterdichte plaat worden aangebracht. Dit beschermt de dakconstructie tegen temperatuurschommelingen, thermische belasting en UV-stralen en zorgt ervoor dat die langer meegaat. Omdat de isolatie voor omkeerdaken moet opgewassen zijn tegen extreme weersomstandigheden, is XPS met zijn hoge weerstand het beste isolatiemateriaal.

Isolatie van de muren 

De geëxtrudeerd polystyreen plaat URSA XPS N-W-E is speciaal ontwikkeld voor isolatie van de spouwmuur. De platen zijn sterk, bestand tegen vocht en hebben een hoge thermische weerstand. Maar ze zijn ook winddicht, wat belangrijk is voor de isolatie van een spouwmuur.

Veelgestelde vragen over XPS

Wat is XPS-isolatie?

XPS-isolatie is een kunststofschuim dat met zijn miljoenen gesloten cellen de lucht binnenin vasthoudt en warmteverlies verhindert. Het materiaal wordt gevormd door extrusie.

Dankzij de gesloten celstructuur, met lucht als celgas, nemen XPS-platen geen water op en hebben ze een enorm hoge druksterkte.

Wat is het verschil tussen XPS N en XPS HR?

URSA XPS N en URSA XPS HR maken gebruik van verschillende types blaasgas. ‘N’ staat voor Natural: in deze soort XPS isolatie gebruiken we CO2  als blaasgas. Bij XPS HR wordt dan weer een ander gas gebruikt als blaasmiddel, waardoor de lambda-waarden (isolatiewaarden) nog lager liggen.

Wat zijn de voordelen van XPS-isolatie?

Als isolatiemateriaal biedt XPS heel wat voordelen:

  • Hoge thermische prestaties
  • Uitstekende druksterkte
  • Hoge weerstand tegen water en vochtindringing
  • Licht en gemakkelijk te verwerken
  • Bestand tegen vorst en dooi.
  • Milieuvriendelijk

Kunnen XPS-platen gerecycleerd worden?

Ja. URSA XPS kan hergebruikt worden als de platen niet beschadigd zijn. Ook kan het productieafval van URSA XPS gebruikt worden in het productieproces van nieuwe platen.

Hoe draagt XPS-isolatie bij aan het milieu?

De minieme milieubelasting tijdens het productieproces van XPS platen, is niets in vergelijking met de enorme milieubesparing die ermee bereikt wordt. Dankzij de hoge isolatiewaarde vermindert XPS-isolatie de energie die nodig is om te verwarmen en zorgt het bijgevolg voor een verminderde CO2-uitstoot.