Isolatiemateriaal

Waarom isoleren? 

Dat een goed geïsoleerde woning belangrijk is weten we allemaal. Maar waarom juist? Ten eerste zijn er een aantal verplichtingen waaraan jouw woning vanaf 2020 moet voldoen op vlak van isolatie. Heeft je woning bijvoorbeeld geen dakisolatie of zit er nog enkel glas in je ramen? Dan kan het pand ongeschikt worden verklaard. Best in gang schieten, dus! 

Maar isoleren is niet alleen verplicht, het levert jou ook heel wat voordeel op. Hieronder sommen we de belangrijkste redenen op waarom je zou kiezen voor het beste isolatiemateriaal om je woning te beschermen.

Verhoogd wooncomfort

Isolatiemateriaal draagt ten eerste bij aan een aangenamere leefomgeving op vlak van thermisch en akoestisch comfort. 

  • Akoestische isolatie: ongewenste geluiden van buitenaf (bijvoorbeeld straatwerken of druk verkeer) en uit de aangrenzende ruimtes worden gedempt. 
  • Thermische isolatie: het binnenklimaat wordt geoptimaliseerd door de warmte binnen te houden of de hitte juist niet toe te laten. Zo is je huis ‘s winters lekker warm en in de zomer goed fris. 

Lagere energiefactuur

Die thermische isolatie zorgt meteen ook voor een tweede voordeel: je bespaart flink op je energierekening waardoor de investering in duurzame isolatiematerialen zichzelf terugverdient. Je hoeft je woning immers minder te verwarmen en verbruikt dus minder energie. 

Milieubewust

Dat je minder energie verbruikt is niet enkel goed voor jouw portefeuille, door minder CO2 uit te stoten draag je ook je steentje bij aan het milieu. Veel duurzame isolatiematerialen zoals minerale wol hebben daarnaast ook een lange levensduur en zijn steeds recycleerbaar.

Premies en subsidies

Naast je lagere energiefactuur levert isoleren je nog een financieel voordeel op. Je kunt namelijk profiteren van een aantal premies en subsidies die de overheid je verleent, bijvoorbeeld de premie voor dak- en zoldervloerisolatie.

Welk isolatiemateriaal kopen? 

Om een woning te isoleren heb je keuze uit een ruim aantal duurzame isolatiematerialen. Denk bijvoorbeeld aan minerale wol, XPS, kunststof en cellenglas. Maar welk isolatiemateriaal moet je nu kopen voor de ruimte die je isoleert? Houd bij het kiezen van een isolatiemateriaal de prijzen, belangrijkste eigenschappen en de toepassing in het oog.

Thermische eigenschappen

Lambda-waarde

Een belangrijk onderscheidend element voor thermische isolatiematerialen is de lambda-waarde, uitgedrukt in W/mK. Dat geeft de mate aan waarin een isolatiemateriaal de warmte geleidt. Een hogere lambda-waarde betekent een hogere warmtegeleiding, wat dus wil zeggen dat het materiaal minder goed isoleert.Het beste isolatiemateriaal op vlak van thermisch comfort heeft dus een lage lambda-waarde. Zo hebben sommige types cellenglas een hoge warmtegeleiding van 0,058 W/mK, terwijl de isolatie van URSA steeds tussen de lagere lambda-waarden 0,032 en 0,040 W/mK liggen. 

Dat wil niet zeggen dat je met een materiaal met hoge lambda-waarde geen sterke thermische isolatie kunt bekomen. Je zult alleen meer isolatie moeten gebruiken, want isolatiematerialen worden op vlak van warmtegeleiding vergeleken bij een gelijke dikte. Bij dun isolatiemateriaal met een lage lambda-waarde heb je dus minder materiaal nodig.

R-waarde

Om die reden wordt tegenwoordig ook rekening gehouden met de R-waarde of warmteweerstand van een isolatiemateriaal. Die staat in verhouding met de dikte van het materiaal. Hoe hoger de R-waarde, hoe hoger de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en dus hoe beter het materiaal thermisch isoleert. 

Voorbeeld: Een isolatiemateriaal met een dikte van 10 cm (= 0,10 m) en een lambda-waarde van 0,035 zorgt voor een R-waarde van 2,85 (0,10 / 0,035). De hoogste R-waardes liggen tussen 6 à 7.

XPS-isolatie  

Maar behalve de thermische eigenschappen kies je ook je isolatiemateriaal in functie van de toepassing. Zo is XPS-isolatie een slimme optie voor vochtige ruimtes, zoals je badkamer of kelder. Maar het is ook het isolatiemateriaal bij uitstek wanneer een hoge druksterkte vereist is. Denk maar aan zwaar belaste vloeren of parkeerdaken.

Minerale wol 

Minerale wol is dan weer een isolatiemateriaal dat niet enkel goed scoort op vlak van thermische en akoestische isolatie, maar ook de brandveiligheid van je woning verhoogt.