Belangrijke wijziging in dak of zoldervloer isolatiepremies

De verschillende isolatiepremies in ons land zijn bepaald op gewestelijk niveau. Voor het Vlaamse gewest veranderen deze premies voor dak- of zoldervloerisolatie vanaf 1 januari 2021. Dat heeft een serieuze impact wanneer je de isolatiewerken zelf uitvoert. Wat er verandert en hoe je dit jaar nog het best aan de slag gaat, lichten we hieronder toe.

In het Vlaams gewest krijgt momenteel zowel de doe-het-zelver als de aannemer een isolatiepremie voor het plaatsen van dak- of zoldervloerisolatie in bestaande woningen. Vanaf 1 januari 2021 wordt er enkel een premie toegewezen wanneer de plaatsing gebeurt door een aannemer. Wil je als doe-het-zelver nog genieten van de huidige voordelen? Zo pak je dit het best aan.

De tijd tikt

Als doe-het-zelver heb je in het Vlaams gewest nog tot eind 2020 recht op een vergoeding van 2 EUR/m² bij het isoleren van je dak of de zoldervloer. Het gekozen isolatiemateriaal moet wel een thermische waarde of R-waarde hebben van minstens 4,5 m2K/W. Vanaf 1 januari 2021 vervalt deze compensatie. Dan zijn de premies enkel van toepassing voor aannemers. Hoog tijd dus om in actie te schieten.

Gebruikscomfort en topprestaties

Natuurlijk wil je als particulier niet alleen een product met topprestaties, ook gebruiksgemak is een absolute must bij het uitkiezen van het geschikte isolatiemateriaal. Denk daarbij aan de hoeveelheid stof die vrijkomt tijdens het installeren, hoe het materiaal aanvoelt, maar ook de ecologische voetafdruk. Die laatste is vaak een doorslaggevende factor.

Dankzij haar excellente prestaties garandeert minerale wol niet alleen een hoog wooncomfort – thermisch, akoestisch en brandveilig – maar ook lage energiekosten en dus een verminderde CO2-uitstoot. Bovendien is het een duurzaam product aangezien het voor meer dan 60% uit zand bestaat. Zo is het Ursa Terra gamma een uiterst geschikte oplossing, dankzij zijn verbeterde samenstelling en vernieuwde productie. De voordelen op een rij:

  • Minder stof en dus aangenamer te plaatsen
  • Voelbaar zachter dankzij het nieuwe productieproces
  • Ecologische topprestaties op vlak van thermische en akoestische isolatie
  • Natuurlijke, minerale grondstoffen

Gemakkelijk luchtdicht isoleren

Een ander cruciaal aspect bij het plaatsen van dak- of zoldervloerisolatie is de luchtdichtheid. Luchtdicht isoleren komt niet alleen de thermische waarde van je isolatie ten goede. Het voorkomt ook vochtproblemen en zorgt voor betere akoestiek. Hoe pak je dit nu het beste aan?

Aan de verwarmde kant van de isolatie plaats je een vochtregulerend lucht- en dampscherm. Dit zorgt voor een gezond binnenklimaat doordat het zich aan het vochtgehalte aanpast. En zo vermijd je gegarandeerd condensatie. De dampschermbanen zijn best wat breder dan de isolatie zelf zodat ze overlappen. Deze overlappingen plak je nadien nauwkeurig af door het gebruik van een sterke kleefband.

Het is aangeraden om de isolatie, de bijhorende dampschermen en de toebehoren als een systeem te beschouwen en dus idealiter alles van eenzelfde fabrikant te gebruiken. Het Ursa Seco Modulovap vochtregulerend lucht- en dampscherm en de universele, eenzijdige kleefband sluiten zo perfect aan bij de Ursa Terra producten. De kleefband laat ook toe om eventuele reparaties uit te voeren.

Premies in het Waals en Brussels gewest

De regelgeving verschilt in het Waals en Brussels gewest. In het Waals gewest bepaalt het referentie-inkomen van je huishouden de hoogte van de premies, die variëren van 0,15 tot 0,90 euro per kWH. De premie in het Brussels gewest is ook berekend op basis van het inkomen. De periode waarop deze van toepassing is, loopt echter van 1 september 2020 tot 1 september 2021.

 

Wil je nu nog genieten van de voordelige premies en wil je topkwaliteit voor je dakisolatie? Wacht niet langer. Bezoek een van de verdelers in ons ruime dealernetwerk. Je kan er terecht voor uitgebreid advies op maat en meer informatie over het nieuwe Ursa Terra gamma.