Energiezuinig wonen? Begint bij isolatie

Wist je dat ongeveer de helft van ons energieverbruik naar verwarming gaat? Ondanks de vele inspanningen om minder te verbruiken, blijft verwarming toch de grote boosdoener. Dé oplossing? Het probleem aanpakken bij de bron en je woning goed beschermen tegen warmteverlies. In deze blog lees je alles over energiezuinig isoleren en hoe jou dat heel wat kosten bespaart.

Energiezuinig isoleren: een kostenbesparende investering

Een woning die goed geïsoleerd is, houdt in de winter de warmte binnen en de koude lucht buiten. Daardoor moet je de verwarming veel minder hoog draaien en bespaar je tonnen energie. Energiezuinig isoleren is een aanpassing die niet alleen gunstig is voor het milieu, maar ook zeker voor jouw portemonnee. Je verwarmingskosten zullen namelijk een heel stuk dalen wanneer je woning optimaal beschermd is tegen warmteverlies.

Energiezuinig isoleren vraagt dus zeker wel een investering op het moment zelf, maar die betaalt zich enorm snel terug doordat je verwarmingskosten dalen. Daarnaast kan je vaak ook rekenen op steun van de overheid onder de vorm van verschillende isolatiepremies.

Dakisolatie is cruciaal

Maar hoe begin je nu aan dat energiezuinig isoleren? De belangrijkste plek om te isoleren, is zonder twijfel je dak. Warme lucht stijgt en ontsnapt zo het vaakst langs boven. Een goed geïsoleerd dak kan al voor 30% minder warmteverlies zorgen en is dus onontbeerlijk om je energiekosten te drukken.

De overheid voerde in 2015 de dakisolatienorm in en tegen 2020 moeten alle daken geïsoleerd zijn. Daardoor heb je nu ook recht op verschillende premies die dakisolatie een stuk goedkoper maken.

Je dak isoleren - hellend of plat - kan met minerale wolplaten zoals URSA HOMETEC 35 of met een mineraal woldeken als URSA 12. Heb je een ongebruikte zolder of een moeilijk bereikbaar dak? Dan kan je ook kiezen voor URSA PULS’R minerale inblaaswol, die heel flexibel te plaatsen is.

Muur -en vloerisolatie

Naast je dak, zijn ook je gevel en vloer grote verliesposten. Aan de bodem verlies je gemiddeld 16% warmte en langs de muren glipt gemakkelijk 18% van de warmte weg. Haal dat gemiddelde naar beneden door ook je gevel en vloer energiezuinig te isoleren.

URSA WALLTEC 32B is een vormvaste minerale wolplaat waarmee je makkelijk je gevel isoleert, maar je kan ook de muren van een woning na-isoleren door URSA PURE FLOC KD in de spouw te laten blazen. Voor vloerisolatie is het URSA XPS gamma perfect geschikt.

Luchtdicht isoleren

Om zo energiezuinig mogelijk te isoleren, zorg je ervoor dat je dak, vloer en gevel volledig luchtdicht beschermd zijn. Dat wil zeggen dat er in de isolatielaag geen enkele opening mag zijn - hoe klein ook. In het URSA SECO gamma vind je allerlei producten die een luchtdichte plaatsing verzekeren, zoals kleefband en dampschermen.

Bedenk daarnaast ook waarlangs de warmte nog kan ontsnappen. Zo kan je via hele kleine kieren aan je ramen en deuren al snel 25% van de warmte verliezen, wat de kwaliteit van je isolatie weer naar beneden haalt. Breng bijvoorbeeld een tochtstrip aan om de kieren te dichten en kies voor voldoende isolerende ramen en deuren.

Klaar om jouw woning energiezuinig te isoleren? Ga langs bij een URSA-dealer in je buurt die je graag op weg helpt en voor jou berekent wat je nodig hebt om heel wat energie én kosten te besparen.