Heb je een bestaande woning die al wat ouder is, dan is de kans groot dat niet elke ruimte optimaal geïsoleerd is. Om je leefcomfort te verbeteren, is na-isoleren een slimme keuze. Of het nu gaat om de gevel, een vloer of het dak, de mogelijkheden zijn talrijk. Hoe je dit het beste aanpakt, kom je hier te weten.
Je eigen wooncomfort verbeteren is een uitstekende reden om een woning na te isoleren. Bovendien heeft isolatie altijd een positief effect op je EPB-certificaat en op je energiefactuur. Weg met koude tenen, tocht of vocht in huis. Voor de verschillende isolatiewerken heb je trouwens ook recht op een renovatiepremie. Na-isoleren, hoe begin je daar nu aan?
De meeste warmte in huis gaat verloren via het dak. Is je dak nog niet geïsoleerd, installeer dan dakisolatie. Afhankelijk van je type dak heb je verschillende mogelijkheden. Een plat dak na-isoleren doe je het beste van buitenaf. Zoals bij een omkeerdak waarbij de isolatie los op de dakafdichting geplaatst wordt en gestabiliseerd met grind of tegels. Als isolatie gebruik je bijvoorbeeld URSA XPS N III L, XSP N V L, XPS N VII L of XPS HR L. Een hellend dak isoleer je makkelijker langs binnen. Hiervoor is de minerale wol URSA HOMETEC 32, HOMETEC 35, of URSA 12 een geschikte oplossing.
Wordt je zolder niet gebruikt als leefruimte, overweeg dan zeker zoldervloerisolatie als alternatief. Ga voor minerale wol en werk de vloer daarna verder af, als je erop wilt lopen. URSA HOMETEC of URSA 12 zijn hiervoor geschikt. Zoek je eerder een drukvaste oplossing zodat geen vloerbedekking nodig is, dan zijn XPS-platen ideaal. Is je zolder moeilijk bereikbaar, gebruik dan minerale inblaaswol, zoals URSA PURE FLOC of PULS’R 47. Doe hierbij steeds beroep op een erkend installateur.
Ook niet-geïsoleerde muren creëren veel warmteverlies. Bovendien heb je sneller last van vocht en tocht in huis en lawaaihinder van buitenaf. Bij het na-isoleren van de muren moet je een aantal zaken in acht nemen.
De snelste manier om je muur na te isoleren, is via de spouwmuur. Is je luchtspouw dik genoeg en in een goede staat? Minerale inblaaswol, zoals URSA PURE FLOC KD, wordt eenvoudig via een aantal gaten in de muur rechtstreeks in de spouw gespoten. Schakel ook voor deze klus een erkend installateur in.
Heb je geen spouw, meestal bij huizen ouder dan 1920, dan is binnenmuurisolatie mogelijk. Hierbij verlies je wel wat ruimte binnenin. Al weegt dit niet op tegen de voordelen van een geïsoleerde woning. De werken zijn ook relatief eenvoudig uit te voeren door het plaatsen van een voorzetwand. Ook hier heb je de keuze tussen minerale wol (URSAPAN of URSA WALLTEC) of XPS-platen (URSA XPS N W E of XPS HR E).
Bij het na-isoleren met glaswol is het gebruik van een dampscherm aan de warme kant van het isolatiemateriaal noodzakelijk. Lees hier meer over de keuze van het juiste dampscherm.
Pas wanneer je een volledige renovatie van je gevel voor ogen hebt, opteer je voor buitenmuurisolatie. Dit vereist namelijk het volledig afbreken en terug opbouwen van de gevel. Kies voor URSA WALLTEC BLACK of ga voor een geventileerde gevel.
Het na-isoleren van een vloer levert een aangenaam en gezond binnenklimaat op en betere akoestiek. Je mooie houten vloer uitbreken of je prachtige vloertegels vervangen, daar begin je liever niet aan. Gelukkig is er kelderplafondisolatie. Hierbij worden het isolatiemateriaal aan het plafond van je kelder vastgemaakt zodat de koude niet naar boven stijgt. Minerale wol of XPS? URSA heeft ook hier verschillende oplossingen:
Met deze verschillende opties in het achterhoofd, is de stap naar na-isolatie een koud kunstje. Je lokale dealer werkt met jou de optimale oplossing uit.