Tips & tricks voor een perfect geïsoleerd hellend dak

Tip 1:  Plaats geen isolatie zonder onderdak

Voor je isoleert controleer dan eerst of er een onderdak aanwezig is.  Een onderdak biedt namelijk bescherming tegen de indringing van vocht en wind en voorkomt zo dat waterinfiltraties de dakstructuur aantasten. Het is ook belangrijk dat het onderdak dampopen is, zodat de luchtvochtigheid kan ontsnappen.

Tip 2 : Is er al isolatie aanwezig?

Bij een renovatie is er vaak al isolatie aanwezig in het dak. De dikte van de isolatie is doorgaans niet meer conform de eisen van vandaag. Harde isolatieplaten verwijder je best. In het geval van minerale wol raden wij aan om te controleren of deze onbeschadigd zijn en overal goed aansluiten. In dat geval kan je een tweede laag plaatsen om tot de vereiste dikte te komen.

Als boven de oorspronkelijk isolatie een dampscherm werd aangebracht, vergeet dan niet deze eerst te perforeren voor je een nieuwe laag isolatie aanbrengt.

Als de isolatie beschadigd is en niet perfect aansluit, dan begin je best opnieuw.

Tip 3: Laat geen ruimte tussen de isolatie en het onderdak

Mensen denken vaak dat je best wat ruimte laat tussen het onderdak en de isolatie om te ventileren.  Maar dat klopt niet! Je vult best de volledige ruimte met minerale wol, net om condensatie te verwijderen.

Druk wel de isolatie niet te veel samen, Isolatie is stilstaande lucht, pers er dus niet de lucht uit tot je enkel nog het materiaal zelf hebt, dat beter zou geleiden in plaats van te isoleren. Als je slechts ruimte hebt voor 18 cm, duw er dan bijvoorbeeld geen 24 cm in.

Tip 4: Vergeet het dampscherm niet

Een perfect geïsoleerd hellend dak is winddicht aan de buitenzijde dankzij het onderdak en lucht- én dampdicht aan de binnenzijde. Om die lucht- en dampdichtheid te realiseren, plaats je best URSA SECO Modulovap of een ander dampscherm uit ons assortiment. Zorg ervoor dat overlappingen een aansluitingen met de muur perfect worden afgewerkt. 

Hoe je een hellend dak kan isoleren tonen we jou in onderstaande video:

Hoe een hellend dak isoleren?