Dakisolatie

Dakisolatie voor elk type dak

Een van de meest rendabele ingrepen in een woning is je dak isoleren. Niet alleen voor je energiefactuur, maar ook naar wooncomfort toe. Een hellend of plat dak isoleren of eerder op zoek naar zoldervloerisolatie? Voor elke dakconstructie bestaat een geschikte oplossing.

Het belang van dakisolatie

Tot 30% van het warmteverlies in een woning gebeurt via het dak. Een goede dakisolatie maakt dus al snel een verschil op je energiefactuur. Bovendien verbetert het ook aanzienlijk je wooncomfort. Trouwens: in Vlaanderen is dakisolatie verplicht sinds 2020. Ook in Brussel en Wallonië wordt het isoleren van je dak meer en meer een prioriteit. Een reden te meer om ermee aan de slag te gaan.

Een specifieke oplossing voor elk type dak

Het ene dak is het andere niet. Afhankelijk van het type is de manier om je dak te isoleren anders:

 • Hellend dak
  Wanneer de helling van de dakvlakken minimaal 15 graden bedraagt, spreken we van een hellend dak. Een hellend dak wordt ofwel langs binnen ofwel langs buiten geïsoleerd. Leer hier hoe je een hellend dak het best isoleert.
 • Plat dak
  Een plat dak is een dak dat nagenoeg vlak is, eventueel met een helling tot ongeveer 10 graden. Ook bij een plat dak wordt de isolatie langs binnen of buiten geplaatst. Ontdek de verschillende opties met hun voor- en nadelen.
 • Zoldervloer
  Een zoldervloer is uiteraard geen dak, maar gebruik je de zolder niet als volwaardige leefruimte, dan is het efficiënter om enkel te kiezen voor zoldervloerisolatie. Bekijk hier wat de opties zijn.

Twee manieren van isoleren

Je dak isoleren gebeurt langs binnen of langs buiten. Beide methodes hebben hun voor- en nadelen.

 • Dak isoleren langs binnen
  Deze methode wordt meestal gekozen bij het isoleren van een bestaande woning. Het plaatsen van dakisolatie langs binnen is minder ingrijpend want de dakbedekking blijft intact. Deze oplossing is dus goedkoper en de werken zijn relatief eenvoudig uit te voeren. De isolatie moet wel goed aansluiten met de muur om koudebruggen te vermijden.
 • Dak isoleren langs buiten
  Bij een nieuwbouw of renovatieproject waar ook het dak moet vervangen worden, is het mogelijk om je dak van buitenaf te isoleren. Zo verlies je geen plaats in de binnenruimte en voorkom je koudebruggen. Bij renovatie wordt ook niet geraakt aan de bestaande binnenruimte. Wel wordt het dak hoger en is de isolatie een extra gewicht op de draagstructuur.

Heb je recht op een premie voor dakisolatie?

Wist je dat de overheid het isoleren van je dak ondersteunt met verschillende premies? Lees hier alles over in onze blog of ga naar de specifieke site van jouw gewest:

 Wil je weten welke dakisolatie van URSA voor jouw dak geschikt is? Contacteer je lokale dealer voor een afspraak.

Dakisolatie-expert
Ursa
Meer weten
Plaats geen dakisolatie zonder onderdak.