Je hellend dak isoleren? Een koud kunstje

Hellende daken, ze zijn niet weg te denken uit ons straatbeeld. Hoe je dak ook is opgebouwd, isoleren is een must. Klinkt het eenvoudiger dan het is? Met de juiste materialen en technieken ga je moeiteloos aan de slag.

Soorten schuin dak

Er zijn twee manieren om een hellend dak op te bouwen:

 • Spantendak
  Bij een spantendak is de houten draagstructuur opgebouwd met verticale balken of spanten die steunen op de muurplaat en in de nok samenkomen op een dwarsbalk. Bij een nieuwbouw worden de spanten op regelmatige afstanden van elkaar geplaatst. Dit is niet altijd zo bij oudere woningen.
 • Gordingendak
  Deze dakconstructie bestaat uit gordingen of horizontale dwarsbalken die evenwijdig lopen met de dakgoot en aan weerzijden worden ingemetseld in de muur. Boven deze gordingen worden kepers of verticale balken geplaatst. De onderlinge afstand tussen de gordingen hangt af van de hellingsgraad van het dak, maar is gelijkmatig opgebouwd.

De aanpak om een spantendak of een gordingendak te isoleren hangt af van waar het isolatiemateriaal geplaatst worden: langs binnen of buiten.

Wist je dat je voor de isolatie van een hellend dak recht hebt op een overheidspremie? Meer informatie per gewest vind je hier.

Dakisolatie expert
Ursa
Meer weten
Plaats geen dakisolatie zonder onderdak.

Een hellend dak isoleren doe je zo

Een schuin dak isoleer je op een van de volgende manieren:

 • Isoleren langs de binnenzijde
  Je hellend dak isoleren van binnenuit is veruit de meest voorkomende methode. Bij een gordingendak wordt idealiter eerst isolatiemateriaal tussen de kepers aangebracht en vervolgens een tweede laag daarbovenop. Isoleren met slechts 1 laag is mogelijk, maar isoleren tegen het onderdak levert een betere prestatie. Bij een spantendak worden lange stroken isolatiemateriaal tussen de spanten geplaatst. Voor beide systemen is het noodzakelijk om aan de warme zijde van de isolatie een dampscherm te plaatsen.

Kies voor dakisolatie langs de binnenzijde als:

 • je dak en onderdak in goede staat zijn en een dakrenovatie niet nodig is
 • de binnenruimte nog niet is afgewerkt

De werken moeten heel nauwkeurig worden uitgevoerd om koudebruggen te vermijden.

 • Isoleren langs de buitenzijde – het sarkingprincipe
  Als je een hellend dak aan de buitenkant isoleert, wordt het isolatiemateriaal boven op de bestaande dakconstructie geplaatst. Ideaal wanneer het dak aan renovatie toe is. Aan de afwerking binnenin wordt niet geraakt en je verliest geen binnenruimte. Bovendien voorkom je zo eventuele koudebruggen. Houd wel rekening met het extra gewicht op de woningstructuur.

Minerale wol is een uitstekend isolatiemateriaal om je dak langs binnen te isoleren, zowel wat thermische eigenschappen betreft als naar brandveiligheid toe. Voor het isoleren langs de buitenzijde zijn XPS-platen de enige oplossing omwille van de goede druksterkte.

Geschikte URSA minerale wolproducten voor dakisolatie langs binnenzijde:

Geschikte URSA XPS-producten voor dakisolatie langs buitenzijde:

Nut van een onderdak en een dampscherm

Een onderdakfolie en een dampscherm zijn niet hetzelfde. Een onderdak is een wind- en waterdichte beschermlaag tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal. Zo zijn de isolatie en de dakconstructie beschermd tegen vocht, stof of wind. Je dak isoleren zonder onderdak wordt afgeraden.

Een dampscherm is een scherm dat damp vanuit de warme zijde van de isolatie – de binnenkant van de woning – tegenhoudt. Het bevordert ook de luchtdichtheid van de woning. Bij het plaatsen van isolatie aan de binnenzijde van het schuine dak moet je altijd een dampscherm voorzien.

Geschikte URSA dampschermen:

 Wil je snel aan de slag met je hellend dak? Maak dan nu een afspraak met je lokale dealer.

Hoe een hellend dak isoleren?