Je plat dak isoleren voor een aangenaam wooncomfort

Een trend die al enkele jaren doorzet, is de bouw van een woning met plat dak. Een efficiënt gebruik van je woonoppervlak en een stuk makkelijker te isoleren. Want vergis je niet, het belang van goede isolatie van een plat dak is niet te onderschatten.

Een plat dak isoleren? Zo pak je het aan

De meeste platte daken zijn tegenwoordig afgewerkt met een bitumen laag, ook wel roofing genoemd, een EPDM-laag of een pvc-laag. Dit is echter niet de manier waarop ze zich onderscheiden. Het is de positie van het isolatiemateriaal die het type plat dak bepaalt. Een plat dak isoleren langs buiten of aan de binnenkant doe je zo:

 • Koud plat dak
  Hierbij wordt het isolatiemateriaal aan de binnenzijde van de woning geplaatst, onder of tussen de balken van de draagstructuur. Deze techniek wordt quasi niet meer toegepast omdat het risico op inwendige condensatie groot is. Als andere technieken praktisch niet haalbaar zijn, is het evenwel een goed alternatief. Ook om akoestische redenen wordt dit eventueel toegepast.

  Geschikte URSA minerale wol, in combinatie met een vochtregulerend dampscherm:
 • Omkeerdak of omgekeerd dak
  Bij een omkeerdak ligt de isolatie los op de dakafdichting en wordt ze gestabiliseerd door een laag grind of tegels. Deze techniek wordt vaak toegepast bij dakterrassen, daktuinen of platte daken die zwaar belast worden.
  Een omkeerdak heeft ook een goede thermische isolatie. De dakbedekking wordt beter beschermd tegen weersinvloeden zoals uv-straling. Het dak kan ook belopen worden. Daar staat wel tegenover dat een zware ballastlaag nodig is, die de dakconstructie ook meer belast. Dit is een interessante oplossing bij renovaties als de dakbedekking nog in goede staat is.

  Geschikte URSA XPS-producten:

Voor de dakisolatie van een plat dak zijn er verschillende premies beschikbaar. Lees hier wat in jouw gewest van toepassing is.

Contacteer je lokale dealer om de beste oplossing te vinden voor jouw plat dak.