Houd de warmte in huis door je zoldervloer te isoleren

Heb je een woning met hellend dak en dient je zolder enkel als bergruimte, dan is het interessanter om alleen je zoldervloer te isoleren. Het scheelt aan isolatiemateriaal en toch gaat je energiefactuur omlaag. Als je de zolderruimte in de toekomst nog wil inrichten, is zowel dak- als zoldervloerisolatie een goede keuze.

Verschillende mogelijkheden

Heeft je huis een schild- of zadeldak? De beste manier om je dak te isoleren hangt veel af van de invulling van je zolderruimte.

 • Zolderruimte gebruikt als opslagruimte
  Wanneer de ruimte niet actief benut wordt, is het voordeliger om alleen de zoldervloer zelf te isoleren. Dat gaat sneller en je hebt minder isolatiemateriaal nodig want het is een kleiner oppervlak. De warmte van de onderliggende ruimtes stijgt niet langer tot het dak en dus moet je minder verwarmen. Ook hier heb je recht op specifieke premies.
 • Zolderruimte gebruikt als leefruimte
  Indien de zolder een volwaardige leefruimte is, dan moet je het dak sowieso isoleren. Je vindt de verschillende mogelijkheden terug bij de hellende daken.

Zelfs al beslis je achteraf om de zolder toch om te vormen tot leefruimte, de zoldervloerisolatie blijft een troef, zowel op thermisch als akoestisch vlak.

Hoe een zoldervloer isoleren?

Om te weten hoe je de zoldervloer het best isoleert, kijk je naar de opbouw van de vloer.

 • Massieve of betonnen zoldervloer isoleren
  Bij deze vloeren heb je de optie te werken met minerale wol of met XPS. Kies je voor minerale wol, dan leg je het isolatiemateriaal ofwel gewoon boven op de vloer, ofwel plaats je het in een houten raamwerk. Dit raamwerk of deze balkenstructuur moet dan extra voorzien worden. De vloer moet verder afgewerkt worden als je erop wil lopen.
  XPS-platen liggen steeds boven op de vloer. Het gebruik van deze drukvaste isolatieplaten laat toe dat je op de vloer stapt zonder extra afwerking.
 • Houten zoldervloer isoleren
  Bij een houten draagstructuur wordt minerale wol gekozen als isolatiemateriaal. De isolatie plaats je netjes in de ruimte tussen de vloerbalken. Afhankelijk van het materiaal, wordt het aangeraden een dampscherm te plaatsen aan de warme kant.
 • Zolder moeilijk toegankelijk of niet in gebruik
  Ongeacht het type zoldervloer, als de zolder moeilijk toegankelijk is of niet gebruikt wordt, is inblaaswol de beste keuze. Schakel hiervoor altijd een erkend installateur in.

Een dampscherm voor langdurig comfort

Wordt de zolder niet benut en dus ook niet verwarmd, vergeet dan zeker niet een dampscherm te voorzien tijdens het isoleren. Het garandeert dat de isolerende waarde van het materiaal optimaal blijft, omdat vochtige lucht zich niet opstapelt. Je vermijdt ook de kans op houtrot of schimmelvorming onder je dak. Het dampscherm wordt steeds langs de warme zijde bevestigd.

Twijfel je nog of je beter het dak zelf dan wel de zoldervloer isoleert? Je lokale dealer helpt je graag verder.