Muur

Met muurisolatie draag je zorg voor je huis

Naast het isoleren van je dak is het isoleren van muren de tweede meest efficiënte manier om je wooncomfort te verhogen en je energieverbruik op peil te houden. Niet verwonderlijk dus dat muurisolatie ook vanuit de overheid wordt gestimuleerd. Buitenmuur, spouw- of binnenmuur isoleren? Ontdekt de verschillende mogelijkheden.

Je muur isoleren, niets dan voordelen

Tot wel 20% van de warmte gaat verloren via de muren. Muurisolatie houdt niet alleen de warmte binnen, je huis blijft ook een pak koeler in de zomer. Zo krijg je een optimaal wooncomfort het hele jaar door met minder verbruik. Dat is goed voor je energiefactuur en voor het milieu. Bovendien geef je vocht geen kans en schimmels dus ook niet. Dat is dan weer goed voor jouw gezondheid en die van je huisgenoten. Tot slot verbetert het ook de akoestiek in huis doordat storende omgevingsgeluiden worden gedempt.

Soorten muren

Een bestaande muur isoleren of een nieuwbouwproject? De keuze van isolatiemateriaal en -methode hangt af van het type muur:

 • Buitenmuur
  Je gevel isoleren doe je ofwel langs buiten ofwel langs binnen. De keuze tussen beide opties hangt van een aantal factoren af, zoals je bouwvergunning. Kijk hier of gevelisolatie langs de buitenzijde een geschikte oplossing is voor je.
 • Spouwmuur
  De spouw is de holle luchtruimte tussen de buiten- en binnenmuur van je gevel. Het isoleren van je spouwmuur is een alternatieve methode om je huis te isoleren. Ontdek hier wat de voor- en nadelen zijn van spouwmuurisolatie.
 • Binnenmuur
  Bij het isoleren van de binnenmuur maken we een onderscheid tussen een voorzetwand, een gewone binnenmuur en een scheidingswand. Afhankelijk van het type muur zal binnenmuurisolatie eerder een thermische dan wel een akoestische functie hebben. Lees hier hoe je binnenmuurisolatie aanpakt.
 • Scheidingswand
  Een scheidingswand deelt een ruimte op door bijvoorbeeld een gipskartonwand. Een scheidingswand isoleren heeft een louter akoestische functie. Ontdek hier hoe je eraan begint.
 • Keldermuur
  De vereisten voor isolatie van keldermuren zijn zeer specifiek gezien de vochtigheid van de bodem. Dit wordt toegelicht onder kelderisolatie.
 • Gemene muur
  Een gemene muur staat op de grens tussen twee gebouwen. Om deze muur te isoleren wordt isolatiemateriaal in de spouw tussen de twee muren geplaatst. Zo bereik je een optimale geluidsisolatie. Je leest hier meer over onder spouwmuurisolatie.

Maak je huis duurzaam met behulp van de overheidspremies

Het isoleren van je muren wordt ook vanuit de overheid ondersteund. Je vindt hierover meer informatie in onze blog of op deze sites:

 

Contacteer je lokale dealer voor de geschikte muurisolatie in jouw woning.