Binnenmuur

Je binnenmuur isoleren: geen kou en betere akoestiek

Als spouwmuur- of buitengevelisolatie geen optie is, verkrijg je toch een optimaal wooncomfort door je binnenmuur te isoleren. Voor een aangenaam leefklimaat in de woning zelf, biedt scheidingswandisolatie heel wat akoestische voordelen.

Binnenmuur of scheidingswand?

Onder binnenmuurisolatie valt zowel het isoleren van de binnenmuur met een voorzetwand als het isoleren van scheidingswanden tussen twee ruimtes in een woning of gebouw.

  • Binnenmuur met voorzetwand

Je muren isoleren langs binnen levert zowel een thermisch als akoestisch voordeel op. De warmte gaat niet verloren in de gevel en door het gebruik van een voorzetwand houd je het omgevingsgeluid buiten. Ontdek hieronder de mogelijkheden van binnenmuurisolatie.

  • Isolatie van scheidingswand

Het isoleren van tussenmuren of lichte scheidingswanden wordt vooral om akoestische redenen toegepast. Lees hier hoe je te werk gaat.

Je binnenmuur isoleren

Het isoleren van de binnenmuur met een voorzetwand is een goede oplossing wanneer het isoleren van de buitenmuur of de spouw niet mogelijk is. Bijvoorbeeld als er geen spouw is. Of je woning heeft een speciale gevel die je niet wil of mag aanpassen, zoals bij een historisch pand of bij sierlijk pleisterwerk. Binnenmuurisolatie wordt ook vaak gekozen als onderdeel van een renovatie. Ook al verlies je in de leefruimte wat volume, je bespaart op je energiefactuur en je hebt geen vergunning nodig om aan de slag te gaan. Muurisolatie wordt vanuit de overheid gestimuleerd. Hier lees je welke premies van toepassing zijn binnen jouw gewest.

Je muren isoleren langs binnen vraagt wel aandacht voor het volgende:

  • De gevel is vrij van scheuren of vochtproblemen en is ook niet blootgesteld aan slagregen.
  • De binnenmuren hebben geen vochtplekken of schimmels.
  • De buitenmuur is zo dampopen mogelijk.
  • Er is een goede ventilatie- en klimaatregeling in de woning.
  • Het isolatiemateriaal moet goed aansluiten aan plafonds, ramen en deuren om koudebruggen te voorkomen.

Zowel minerale wol als XPS zijn geschikt als binnenmuurisolatie. Voor het plaatsen van minerale wol wordt een voorzetwand gebruikt. Die is aangebracht op een metalen of houten rooster. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt opgevuld met isolatie. Met gips- of spaanplaten wordt de voorzetwand verder afgewerkt. Tussen het isolatiemateriaal en de afwerkingslaag moet altijd een dampscherm geplaatst worden. Zo krijgt condensatie tegen de koude kant van de muur geen kans.

XPS-platen kunnen rechtstreeks op de oorspronkelijke draagmuur aangebracht worden.

Geschikte URSA minerale wolproducten:

Geschikte URSA XPS-producten:

Optimale akoestiek met binnenwandisolatie

In je bureau sluit je het liefst elk geluid buiten zodat je je goed kunt concentreren. En de televisie hoef je niet tot in de slaapkamers te horen. Minerale wol is de perfecte oplossing voor het akoestisch isoleren van binnenwanden en scheidingswanden.

Bij het isoleren van een binnenmuur met voorzetwand, die niet grenst aan een buitenmuur, is geen dampscherm nodig. Het isoleren van een binnenmuur werkt niet alleen geluidswerend, door het gebruik van minerale wol verhoog je ook het thermisch comfort. Bovendien is glaswol een brandveilige en ecologische oplossing. Tot slot draagt de isolatie ook bij tot een gezonde binnenlucht. Indien je een nieuwe indeling wilt maken in een bestaande ruimte, spreken we van een scheidingswand. Hierbij is geen dampscherm nodig.

Geschikte URSA minerale wolproducten:

 Contacteer je lokale dealer voor je keuze in binnenmuurisolatie.

Akoestisch isoleren van een binnenmuur