Buitenmuur

Bescherm je woonst met buitengevelisolatie

Als het koud is buiten, trek je een warme jas aan. Voor je huis is dat niet anders. Bouwkundig gezien is je buitenmuur isoleren de slimste zet om het hele jaar door een aangenaam binnenklimmat te creëren. Tegelijkertijd vermindert het de geluidsoverlast van buitenaf.

Waarom je buitenmuur isoleren?

Bij buitengevelisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van je huis geplaatst. Dit is een zeer effectieve manier van isoleren. De muurbekleding wordt gelijkmatig en aaneengesloten op de buitenmuur geplaatst. Hierdoor vermijd je eventuele koudebruggen en het verlaagt aanzienlijk de kans op vochtproblemen. De gevel wordt zo ook beschermd tegen vorstschade. Ook eventuele geluidsoverlast vermindert drastisch. Binnen in de woning krijg je een aangenaam klimaat zonder een torenhoge energiefactuur. Tocht krijgt nagenoeg geen kans meer en je verliest geen ruimte, zoals bij het isoleren van muren langs binnen. Gevelisolatie wordt trouwens ondersteund vanuit de overheid. Welke premie in jouw gewest geldt, lees je hier.

Aandachtspunten bij gevelisolatie

Ook al is je buitenmuur isoleren bouwtechnisch een zeer goede keuze, toch houd je beter rekening met een aantal factoren. Het plaatsen van gevelisolatie langs de buitenzijde is zeer arbeidsintensief. Bovendien verandert het aanzicht van je woning bij het plaatsen van isolatie aan de voorgevel. Hiervoor is een vergunning nodig. Ga dan ook na of volgende zaken voor jou gelden, alvorens buitengevelisolatie te plaatsen:

  • De bestaande buitengevel is nog niet geïsoleerd.
  • Isoleren van de bestaande spouw is geen optie.
  • De gevel is toe aan een grondige opknapbeurt of moet volledig gerenoveerd worden.
  • Het uiterlijk van je woning mag worden aangepast.
  • Je hebt alle nodige vergunningen.

Gevelisolatie langs de buitenkant plaatsen is dus een serieuze ingreep en wordt daarom gekozen wanneer spouwmuurisolatie geen optie is. Ofwel heeft de woning geen spouw ofwel is de spouwmuur ongeschikt, bijvoorbeeld als ze te smal is of te vervuild. Is zowel het isoleren van de buitengevel als de spouwmuur geen optie, ga dan voor binnenmuurisolatie of gevelisolatie langs de binnenzijde.

De gevel isoleren langs buiten

Buitengevelisolatie is zowel voor nieuwbouw als voor renovatie interessant. Na het plaatsen van het isolatiemateriaal wordt de gevel verder afgewerkt met gevelbekleding van hout, cement, kunststof, sierpleister of steenstrips. Bij na-isolatie van een bestaand gebouw speelt de dikte van het materiaal een belangrijke rol. Vermijd vooral rond de raampartijen eventuele koudebruggen. Dun isolatiemateriaal is dan ook een absolute must. De plaatsing van isolatie langs de buitenzijde is afhankelijk van de afwerking van je gevel. Voor meer vragen, klik hier.

Geschikte URSA minerale wolproducten:

Voor een optimale gevelisolatie of bij na-isolatie wordt ook steeds vaker geopteerd voor een geventileerde gevel. Bij een geventileerde gevel is minerale wol ideaal omwille van de brandveiligheid.

Toch nog vragen bij de keuze van het soort gevelisolatie? Je lokale dealer bekijkt met jou wat de geschikte oplossing is.