Spouwmuur

Spouwmuurisolatie verhoogt het comfort in huis

Heeft je huis een spouw, dan is spouwmuurisolatie de eenvoudigste en snelste oplossing om je huis te beschermen tegen koude en geluid. Deze oplossing is naast budgetvriendelijk ook de minst ingrijpende voor je woning. Bij een nieuwbouw wordt de isolatie van de spouwmuur voorzien in het ontwerp. Bij bestaande gebouwen zal je moeten na-isoleren.

Extra comfort met spouwisolatie

De spouw is de holle ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. De spouwmuur is opgebouwd uit een binnenspouwblad of binnenmuur, de buitenmuur en de spouw. Spouwankers verbinden de binnen- en buitenmuur met elkaar. Een spouwmuur dient om het regenwater dat tegen de buitenmuur aankomt, op te vangen.

De voornaamste reden om de spouwmuur te isoleren is natuurlijk het behoud van warmte. Isolatie in de spouwmuur garandeert namelijk warme binnenmuren en dus een aangenamer klimaat in huis. En dit heeft ook weer een gunstig effect op je energiefactuur. In de zomer werkt spouwmuurisolatie verkoelend, omdat warme lucht wordt tegengehouden. Ook akoestisch is spouwisolatie een meerwaarde voor je huis. Bovendien maak je komaf met tocht en vocht. Daarnaast is het een elegante oplossing omdat je geen extra ruimte inneemt, niet in de woning zelf en niet aan de buitenkant. Tot slot heb je voor spouwmuurisolatie recht op een premie. Je vindt alle nodige informatie hier terug.

Vereisten om je spouwmuur te isoleren

De spouw isoleren doe je niet zomaar. Om je spouw op een effectieve manier te isoleren, gelden een aantal voorwaarden:

  • De luchtspouw is minstens 5 centimeter dik.
  • De spouw is niet vervuild met cementresten, zand of ander afval.
  • De gevelbekleding moet dampopen zijn zodat eventueel vocht wordt afgevoerd.
  • De buitengevel is vorstbestendig en verkeert in goede staat.
  • Er is geen te sterke belasting van de buitengevel door slagregen of wind.

Een inspectie van de spouw is dus cruciaal voor je aan de werken begint.

Voor elk huis een oplossing

Hoe je de spouw isoleert en welke producten daarvoor geschikt zijn, hangt af van het bouwjaar van je woning:

  • Huizen gebouwd voor 1920 hebben typisch geen spouwmuur. In dat geval is buitenmuurisolatie of binnenmuurisolatie een goed alternatief.
  • De huizen gebouwd na 1920 beschikken over een spouwmuur. Al is deze meestal niet geïsoleerd. Na-isoleren is hier de enige optie. Hiervoor gebruik je minerale inblaaswol.
  • Je huis is gebouwd na 1980? Dan is de kans groot dat spouwisolatie al aanwezig is. Na-isoleren met inblaaswol is ook hier een goede keuze.
  • Bij een nieuwbouwproject is isolatie van de spouwmuur standaard voorzien. URSA's minerale wol zoals URSAPAN of WALLTEC BLACK en ook XPS-platen bieden een goede oplossing.

Bij het isoleren met minerale wol wordt de isolatie tegen de muur geplaatst en vastgedrukt met behulp van spouwankers en pluggen. Ook bij XPS werk je met pluggen en ankers. Deze worden pas bevestigd na het monteren van de XPS-plaat. De isolatiepluggen zijn vervaardigd uit kunststof en worden als eerste geplaatst. Het spouwanker wordt in de plug vastgezet en is zo volledig omhuld door kunststof voor een optimale isolatie.

Voor het na-isoleren met inblaaswol of White Blowing Wool bij een renovatie worden een aantal gaten in de muur geboord. Het isolatiemateriaal wordt door die gaten in de spouwmuur gespoten. Dit is vaak al mogelijk in één dag tijd.

Geschikte URSA minerale wolproducten:

Geschikte URSA XPS-producten:

Geschikte URSA producten voor na-isolatie:

Wil je weten of spouwmuurisolatie ook voor jouw huis een mogelijke optie is? Contacteer je lokale dealer voor een afspraak.

Je spouwmuur na isoleren met minerale wol