Plafond isoleren

Je plafond isoleren voor een betere akoestiek in huis

Warmtebehoud is al een eerste goede reden om het plafond te isoleren. Ook de akoestiek in huis verbetert aanzienlijk met degelijke plafondisolatie. Een win-win voor je oren en je portemonnee.

Verbeterd wooncomfort met plafondisolatie

Het isoleren van plafonds is om meerdere redenen interessant. Aangezien warme lucht stijgt, houd je met plafondisolatie de warmte in de ruimte en zal je dus minder energie verbruiken. Zo verhoog je het wooncomfort in je huis en maak je de woning een pak duurzamer. Bovendien biedt je plafond isoleren ook een akoestisch voordeel. Het lawaai van de beneden- en bovenverdieping dringt minder snel door, het geluid galmt minder na en de ruimte klinkt niet zo hol. Heb je reeds een mooi afgewerkte vloer in de bovenliggende ruimte? Dan is plafondisolatie de makkelijkste oplossing.

Welke plafonds kan je isoleren?

Als we spreken van plafondisolatie, maken we typisch een onderscheid op basis van de ruimte waarin we ons bevinden:

  • Plafond van de kelder isoleren
  • Gelijkvloers isoleren in plaats van plafond isoleren
  • Plafond van tussenverdiepingen isoleren
  • Plafond van gebouwen isoleren

Kelderplafond isoleren

Het plafond van je kelder isoleren is de snelste en meest efficiënte manier om de bovenliggende ruimte te beschermen en het wooncomfort in je huis te garanderen. Zo vermijd je bovendien dat je een bestaande vloer moet uitkappen. Hiervoor komen zowel glaswol als XPS-isolatieplaten in aanmerking. Deze worden verlijmd of mechanisch verankerd tegen het plafond.

Als het niet mogelijk is het kelderplafond te isoleren, plaats je beter isolatie boven op het gelijkvloers. Je vindt hierover alle informatie terug bij vloerisolatie.

Geschikte URSA minerale wolproducten:

Geschikte URSA XPS-producten:

Plafondisolatie voor tussenverdiepingen

De beste manier om een plafond te isoleren, is door een verlaagd plafond te installeren dat met trillingsdempers akoestisch ontkoppeld is van je bestaand plafond. In het verlaagd plafond plaats je de minerale wol van URSA. De isolatie levert een goede geluidsabsorptie en heeft een uitstekende thermische waarde. In leefruimtes zoals de keuken, de woonkamer of de slaapkamer, werk je het plafond nadien piekfijn af met bijvoorbeeld gipsplaten.

Geschikte URSA minerale wolproducten:

Een specifieke oplossing voor gebouwen

Gebouwen, zoals winkels, beschikken vaak over weinig absorberende oppervlakken. Doordat "harde materialen" het geluid weerkaatsen bekomt men een slechte ruimte-akoestiek, wat erg oncomfortabel is voor de gebruikers. Dat resulteert bijvoorbeeld in een slechte verstaanbaarheid van de gesprekken. Dit los je makkelijk op door een open verlaagd plafond aan te brengen, met lamellen of perforatie, waarboven URSA glaswol MRV 40 Noir aangebracht wordt. Bouwfysisch speelt het verlaagd plafond een rol als akoestische isolatie, als geluidsabsorptie voor de onderliggende ruimte en biedt het bijkomende thermische isolatie. Het zwarte glasvlies is dampopen en wordt naar onderen gericht.

Geschikt URSA minerale wolproducten:

 Plafond, vloer of kelder isoleren? Met je lokale dealer geraak je snel wegwijs in alle oplossingen.