Vloer

Een optimaal binnenklimaat dankzij vloerisolatie

De warmte binnenshuis houden doe je niet alleen met degelijke dak- en muurisolatie. Het isoleren van je vloer is ook een belangrijke factor. Tussen 10 en 15% van alle warmte gaat via de vloer verloren. Met vloerisolatie heb je warme voeten en houd je toch je energiefactuur op peil.

Je vloer isoleren, niets dan voordelen

Om een aangenaam binnenklimaat te hebben, moet je in de kille, vochtige herfst- en wintermaanden al aardig wat stoken. Wil je die temperatuur op een efficiënte manier behouden? Met vloerisolatie verbruik je minder, wat gunstig is voor je factuur. En ook in de zomer geniet je van het verkoelend effect. Kortom, je vloer isoleren biedt heel wat voordelen:

 • comfortabel binnenklimaat
 • optimaal gebruik van energie
 • betere akoestiek
 • gezonde leefruimte door vermijden van vocht

Onderscheid types vloeren

Als we spreken over een vloer, dan hangt de isolatieoplossing af van waar de vloer zich bevindt in de woning:

 • Begane grondvloer
  Dit is de vloer op het gelijkvloers of niveau 0. Lees hieronder hoe je met vloerisolatie aan de slag gaat.
 • Tussenvloer – bovenkant
  Dit is de vloer op verdieping 1, 2 of meer of de zoldervloer. De vloer op tussenverdiepingen wordt omwille van akoestische redenen geïsoleerd via plafondisolatie. Hoe je het best je zoldervloer isoleert kom je hier te weten.
 • Tussenvloer – onderkant
  Om de onderkant van een tussenverdieping te isoleren, installeer je een verlaagd plafond.

Voor het isoleren van vloeren die zwaar worden belast, zoals industriële vloeren, voorzie je het best isolatiemateriaal met een hoge drukweerstand. Het URSA XPS-gamma heeft een hoge mechanische druksterkte en is makkelijk te verwerken en plaatsen. Bovendien heeft URSA XPS een hoge weerstand tegen water -en vochtindringing en tegen vorst/dooi-cycli wat in veeleisende ruimtes geen overbodige luxe is.

Vloerisolatie plaatsen? Zo begin je eraan

Bij nieuwbouw of renovatie wordt de vloerisolatie voorzien in de opbouw van de begane grondvloer. Zo voorkom je veel onnodige werken en kosten achteraf, mocht je toch nog willen isoleren. Een vloer openbreken doe je niet zomaar. De harde, drukvaste URSA XPS-platen worden ofwel onder de draagvloer ofwel boven de draagvloer geplaatst:

 • Onder de draagvloer: de isolatieplaten worden op de volle grond geplaatst, waardoor de draagconstructie minder onderhevig is aan wisselende temperaturen. De draagvloer boven de isolatie doet dienst als warmteopslag en ook oppervlaktecondensatie wordt op deze manier vermeden.
 • Boven de draagvloer: het oppervlak van de draagvloer moet voldoende vlak zijn en eventuele leidingen moeten eerst uitgevlakt worden. Het is aangeraden om tussen de isolatieplaten en de dekvloer een PE-folie te plaatsen. Bij renovaties wordt meestal boven de draagvloer gewerkt. Ga zorgvuldig te werk bij het uitbreken van een bestaande vloer om leidingen intact te houden. Cruciaal is hoe hoog de totale vloeropbouw mag zijn in functie van bijvoorbeeld binnen- en buitendeuren of trappen. Dit bepaalt de toegelaten dikte van het isolatiemateriaal.

Wil je op het gelijkvloers een bestaande vloer isoleren zonder deze uit te breken, dan is isoleren via de kelder de enige optie. Hierbij wordt het isolatiemateriaal bevestigd aan het plafond van de kelder. Zo houdt de vloer de warmte beter vast en gaat de koude van de kelder niet naar boven. Dit wordt in detail toegelicht bij plafondisolatie.

Geschikte URSA XPS producten voor begane vloer:

Warme voeten dankzij de overheidspremies

Ook de overheid ziet het belang in van vloerisolatie. Lees onze blog om te weten welke premie van toepassing is of neem een kijkje op een van volgende sites:

 Neem contact op met je lokale dealer om de gepaste vloerisolatie voor jouw woning te vinden.

Download de toepassingsbrochure